Virkatontun joulukalenteri – seuraa tontun toimia

Tukesin viraston nurkkaan on ilmestynyt pinkki tonttuovi. Oven takana asuu Tukesin oma virkatonttu, jonka jouluvalmisteluja seurataan somekanavissamme joulukuun ajan. Tähän juttuun julkaistaan joka päivä uusi kalenteriluukku.

Osallistu virkatontun puuhiin Facebookissa (https://www.facebook.com/Turvallisuusjakemikaalivirasto/ ) ja Instagramissa (https://www.instagram.com/tukesinfo/ ). Päivitykset löytyvät somekanavista myös aihetunnisteella #virkatonttu. Joulukuussa tontun touhuja kommentoineiden kesken arvotaan 500€ lahjakortti. Voittajalle ilmoitetaan joulun jälkeen henkilökohtaisesti.

 

VIRKATONTUN JOULUKALENTERI, LUUKKU 24

Santa Parkin joulupukki, tontut ja virkatonttu toivottavat kaikille oikein rauhallista ja turvallista joulua!
Kiitos kaikille virkatontun joulukalenteria seuranneille 👍 Toivottavasti viihdyitte ja saitte samalla tietoa erilaisista turvallisuuteen liittyvistä asioista.

 

VIRKATONTUN JOULUKALENTERI, LUUKKU 23

saunatuoksu

Virkatonttu löytyi heti aamusta lauteilta. Virkkoi, että joulun saunomiset pitää aloittaa hyvissä ajoin. Mutta miksi ihmeessä lauteille oli raahattu myös kylpyammeellinen vettä? Kuulemma tonttu ei ollut varma, kuinka paljon saunatuoksua pitää laimentaa. Tonttu ottikin sitten varman päälle ja laimensi tuoksua 50 litraan vettä. Hyvä tonttu, tämä juttu meni jo melkein maaliin! Useimmat saunatuoksut ovat luokiteltu herkästi syttyviksi ja terveyshaittaa aiheuttaviksi, kuten esimerkiksi ihoa herkistäviksi. Tällainen saunatuoksu voi aiheuttaa allergisen reaktion, jos sitä pääsee laimentamattomana suoraan iholle. Yleensä käyttöohjeen mukaan tuoksua ei voi kaataa suoraan kiukaalle, vaan sitä pitää laimentaa ensin veteen – näin herkistävän aineen pitoisuudet jäävät pieniksi, eikä syttymisvaaraa pitäisi olla. Mutta käyttöohjeessa tuskin sanottiin, että laimentamiseen tarvitaan kokonainen kylpyammeellinen vettä. Tonttu taitaakin siis tänään saunoa useamman tunnin noilla löylyvesillä.

 

VIRKATONTUN JOULUKALENTERI, LUUKKU 22

Virkatonttu päätti aamutuimaan käydä pulahtamassa järvessä uinti- ja vesiturvallisuudesta Tukesissa vastaavan Konstan kanssa. Koska talviuinti on turvallisempaa kaverin kanssa, tonttu otti mukaansa myös muutaman tutun punalakkisen kollegan. Pulahduksen jälkeen onkin hyvä ja energinen olo tarttua joulutoimiin!

 

VIRKATONTUN JOULUKALENTERI, LUUKKU 21

suojalasit

Hyvää huomenta itse kullekin virastokolosta. Enää kolme yötä jouluun! Viranhaltijat ovat täällä Tukesissa niin kiireisiä ennen joulua, että virkatontun on kuulemma parasta pysyä tonttuovensa takana. Viranhaltijat antoivatkin tontulle Säteilyturvakeskuksen Iloisen turvallisia seikkailuja -puuhakirjan koloon askarreltavaksi. Ja minkä loistavan suojalasitehtävän tonttu kirjasta löysikään! Tehtävänä oli tuunata aurinkolasien toinen puoli – aika tonttumaisen jouluisilta näyttävät nämä tontun tekemät versiot, vai mitä? Tekeleistä näkyy, että pikku hiljaa tonttukin alkaa kääntää ajatuksia myös uudenvuodenjuhlintaan ja sopivat suojalasit ovatkin ilotulitusta varten hakusessa. Onko sinulla tarve saada pikku apulaiset pois jouluvalmisteluiden tieltä? Anna heillekin Iloisen turvallisia seikkailuja -puuhakirja. Kirjassa myös vanhemmille tärkeää tietoa radonilta ja UV-säteilyltä suojautumisesta.

 

VIRKATONTUN JOULUKALENTERI, LUUKKU 20

kynttila_luukku

Tänään virastokolossa luvassa: virkatontun jouluinen kokkikeskiviikko! Uuni onkin jo lämpimänä ja kinkut ja piparit odottavat paistajaansa. Kuvassa on tontun simppeli joulukokkausyhtälö. Sitä noudattamalla selviät kokkailusta kunnialla. Älä syö liikaa tai jätä tavaroita liedelle (PALOVAARA). Ja tärkeä juttu: ennen kuin aloitat tarkista, että palovaroitin toimii. Voit tehdä sen palovaroittimesta löytyvästä testinapista. Palovaroitin ei muuten ole ikuinen. Varoittimen pohjaan on merkitty päivämäärä, jonka jälkeen se pitää vaihtaa uuteen. Yleensä varoittimen käyttöikä on 5-10 vuotta.

 

VIRKATONTUN JOULUKALENTERI, LUUKKU 19

Arvatkaa vaan, kuinka moni viranhaltija täällä toimistolla kiljaisi säikähdyksestä, kun videolla näkyviä nakuhäntiä vilisti aamulla viraston kokolattiamatoilla. Senkin virkatonttu! Lupaatko, ettet jätä virastokolosi tonttuovea enää yöksi auki? Emme halua tänne mitään konttorirottia kolostasi. Temppusi takia saatkin vastata viraston joulusiivouksesta. Muista käyttää mietoja pesuaineita. Emmekä suosi mitään jyrsijämyrkkyjä sitten: tilki kolosi raot hyvin ensin, etteivät rotat pääse niistä viraston puolelle. Sen jälkeen loukuta tai hanki vaikka kissa. Myös pätevä tuholaistorjuja on vaihtoehto, katso ne Tukesin rekisteristä

Valitettavasti jyrsijämyrkkyjen jäämiä on löydetty useista petoeläimistä, kun myrkytetyt jyrsijät päätyvät petojen tai raadonsyöjien ruokalistalle.

 

VIRKATONTUN JOULUKALENTERI, LUUKKU 18

Virkatonttu on käynyt nuuhkimassa kuusentuoksua ulkona ja selaillut netistä myös muovikuusia. Vaikea päättää, kumpi istuisi virastokoloon tänä jouluna paremmin. Yksi asia on kuitenkin varma: jos luonnonkuusi tulee, tonttu vannoo huolehtivansa, että sillä on tarpeeksi vettä! Kuiva joulukuusi nimittäin syttyy ja palaa nopeasti. Amerikan paloturvallisuusviranomaisten video näyttää, miten nopeasti kuusi roihahtaakaan: https://www.facebook.com/theNFPA/videos/10155300157777753/

 

VIRKATONTUN JOULUKALENTERI, LUUKKU 17

IH-HAH-HAA -ihanaaa! Virkatonttukin pääsi hevostelemaan jouluiselle maastoretkelle viranhaltija Kielon, Sirun sekä tammakaksikon Leidin ja Vickanin kanssa. Ykkösjuttu näissä heppahommissa on tontun mielestä kypärä, mikä onkin tontulla aivan uusi. Virkatontun uuden kypärän mukana tuli suomen- ja ruotsinkieliset käyttöohjeet. Itse kypärässä komeilee CE-merkki sekä merkinnät VG1 ja EN 1384:2017. Muistahan sinäkin katsoa kypäräostoksilla, että joko VG1 tai EN 1384:2017-merkintä löytyy! Ne tarkoittavat, että kypärämalli on aiempaa paremmin turvallisuustestattu.

Tässä vielä toinen tärkeä muistutus kaikille ratsastajille: kypärä tulee säännöllisesti uusia. Jos kypärä saa kolhun tai putoaa vaikka tallin lattialle, sen suojausominaisuudet voivat heikentyä ja kypärä täytyy vaihtaa uuteen.

 

VIRKATONTUN JOULUKALENTERI, LUUKKU 16

Virkatontun tekee kauheasti mieli jouluiselle rekiretkelle❄️❄️❄️

Ainakin viime vuosina etelän talvet ovat olleet vähälumisia. Ehkä senkin takia on hyvä ottaa pienet kuivaharjoitukset ennen rekeen hyppäämistä. Muutenhan meno voi mennä täysin tonttuiluksi, eikä sen jälkeen ole kellään kivaa. Annetaan siis Santa Parkin joulupukin määrätä rekiretken tahti. Mukaan kyytiin tulee meidän tukeslainen viranhaltija Jaakko kuluttajapalveluiden valvonnasta.

 

VIRKATONTUN JOULUKALENTERI, LUUKKU 15

vaaralliset_joululelut_Tukes_some_verkkolehti

Tarkistakaa, ettei teidän perheen pukinkonttiin ole menossa näitä leluja. Lisätietoa: http://marek.tukes.fi/

 

VIRKATONTUN JOULUKALENTERI, LUUKKU 14

virkatonttu_FB_live

Virastokolon ulkopuolella tapahtuu, kun tukeslaiset kertovat, mitkä joulunlahjalelut ovat osoittautuneet turvallisuustesteissä vaarallisiksi. Lisäksi esittelyssä on lasten kosmetiikan sekä sauna- ja huonetuoksujen valvonnan tuloksia. Tätä kaikkea voit seurata suorana lähetyksenä Suomen Pasilasta täällä Tukesin FB-sivuilla, kun mediatilaisuudesta starttaa FB-live klo 10. Siis kaikki kiinnostuneet kuulolle torstaina 14.12. klo 10. Lähetys tallennetaan Facebookiin, myöhempiä katselukertoja varten.

 

VIRKATONTUN JOULUKALENTERI, LUUKKU 13

13. joulukuuta, Lucian päivä ja uuden Star Wars -elokuvan ensi-ilta 🕯🤩🕯Virkatonttu on ollut koko yön pimeän puolella. Yöunia on vaivannut Dart Vader ja synkistelyyn on muutenkin aihetta, kun viimeiset ostokset nettikaupoista pitäisi tehdä muutaman tunnin sisällä, että ehtivät jouluksi perille. Joulustressiä pukkaa. Onneksi viranhaltijat auttoivat virkatonttua valaistumaan: älä sorru vaarallisiin tuotteisiin ulkomaisista verkkokaupoista, varmista EU:n Rapid Alert Systemsistä ja OECD:N Global Recalls Portalista, ettei vaikkapa lahjaksi kaavailema valosapeli löydy vaarallisten tuotteiden listalta. OECD:N portaalista löytyy hakusanoilla Star Wars tällaisia tuotteita.

EU:n Rapid Alert System

 

VIRKATONTUN JOULUKALENTERI, LUUKKU 12

Joulukalenteri on jo puolessa välissä! Virkatonttu on otettu kaikista joulukalenteriin tulleista kommenteista! Kommentointi ja Tukesin seuraaminen FB:ssä kannattaa, sillä kaikkien osallistuneiden kesken arvotaan joulun jälkeen 500€ superlahjakortti. Lisää tietoa lahjakortista.

Tänä aamuna tontun virkakolon ulkopuolella työskentelevät Tukesin viranhaltijat päättivät yllättää virkatontun puolivälin kunniaksi ja koristelivat hänet kahvitauolla tekemillään joulurekvisiitalla. Kiitos viranhaltijat! Tontulle tuli heti jouluinen fiilis.

 

VIRKATONTUN JOULUKALENTERI, LUUKKU 11

Virkatonttu on ollut tänä aamuna hyvin hämmentynyt. Tukesin Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä nimittäin selviää, että ihmisten mielestä kaikkein luotettavinta kemikaalitietoa saa Googlesta, Wikipediasta, Facebookista, Twitteristä ja eri blogeista, ei suinkaan viranomaisilta. Tonttu itse kyllä luottaa viranhaltijoihin kybällä. Viimeksi tänään tonttu mietti asiaa, kun joulusiivousta varten hankittavat pesuaineet lisättiin ostoslistalle. Katso lisää kemikaalikyselyn tuloksia.

 

VIRKATONTUN JOULUKALENTERI, LUUKKU 10

Kävimme pitämässä joulupukin tontuille lelujen turvakoulua Rovaniemen SantaParkissa. Tämän tarinan perusteella virkatonttujen määrä taitaa meillä Tukesissa olla kasvamaan päin!

 

VIRKATONTUN JOULUKALENTERI, LUUKKU 9

virkatonttu_lelumerkinnat

Viranhaltijan työkone löytyi aamulla tässä kunnossa. Virkatonttu oli selannut joululahjastressissä verkkokauppoja koko yön ja lätkinyt samalla ruudun päälle leluista puuttuvia merkintöjä. Kiitos tonttu, mutta käytköhän nyt vähän ylikierroksilla? Tonttu kuulemma haluaa tietää, haiseeko lelu, koska siskonpoika on tosi allerginen. Ja sitten ne pienet osat! Kyllä tontun pitää tietää helposti, minkä lelun voi ostaa vauvatontulle. Ja myös se tieto on tärkeä, onko lelu aikuisen kasattava vai ei. Verkkokaupoilla on muuten velvollisuus kertoa nämä tiedot ja sinulla on oikeus nähdä ne, kun teet ostopäätöstä. Katso myös muistilista turvallisen lelun ostoon.

 

VIRKATONTUN JOULUKALENTERI, LUUKKU 8

Virkatonttu on kuullut, että postitontuilla pitää parhaillaan kiirettä. Kuulemma postissa on jumissa yli 600 000 pakettia, jotka ovat tulossa ihan tavallisille ihmisille verkkokaupoista Kiinasta. Hirmuinen määrä! Halvat hinnat houkuttelevat tonttuakin ja hän harkitsi ostavansa ihanalle kollegalleen Kylie Kontulle huulipunan Tonttubabasta. Mutta sitten viranhaltija valisti tonttua, että EU:n ulkopuolelta ostetut tuotteet eivät välttämättä täytä samoja turvallisuusvaatimuksia kuin täällä Euroopassa myytävät. Kemiallisia yhdisteitä kielletään EU:ssa riskinarvioinnin perusteella. Esimerkiksi jos ainesosa todetaan syöpävaaralliseksi, sukusolujen perimää vaurioittavaksi tai lisääntymiselle vaaralliseksi, se voidaan kieltää meillä myytävässä kosmetiikassa. Ostamalla kosmetiikkaa itse EU:n ulkopuolelta, kuluttaja ottaa samalla tietoisen riskin siitä, ettei kosmetiikan turvallisuutta ole varmistettu. Haluaako tonttu todella antaa lahjaksi tällaisen tuotteen? Hmm…

 

VIRKATONTUN JOULUKALENTERI, LUUKKU 7

Voi apua! Tällaisessa tällingissä löytyi aamulla viranhaltijan koira. Asialla on ollut yön aikana juhlimisesta ja jouluvaloista innostunut virkatonttu. Tonttu oli kaivellut varastostaan vanhoja jouluvaloja, muttei ollut löytänyt valojen käyttöohjeita virkakolon uumenista. Koska tonttu ei pystynyt käyttöohjeista tarkistamaan, voiko kyseisiä valoja laittaa pihalle, hän päätti sitten toimia varman päälle ja koristaa sisätiloissa torkkuneen viranhaltijan koiran. Kuulemma Musti on niin musta, että pieni valaistus tekee sille vain hyvää. Viranhaltijaa tämä ei miellyttänyt – koiran koristaminen joulukuuseksi ei nyt ainakaan ole käyttöohjeiden mukaista toimintaa.

 

VIRKATONTUN JOULUKALENTERI, LUUKKU 6

Tonttu ja hänen tukeslaiset virastokollegansa lausuvat syntymäpäiväonnittelut rakkaudella. Turvallista Suomea!

 

VIRKATONTUN JOULUKALENTERI, LUUKKU 5

Virkatonttu tykkää tunnelmoida. Viime yönä tonttu päivysti virastokolossaan virallisten virkatonttu™-kynttilöidensä kanssa. Tässä tonttu demonstroi teille, miten voi käydä, jos kynttilän polttaa loppuun. Älkää siis polttako, älkää kynttilää, älkääkä itseänne joulukiireessä!

 

VIRKATONTUN JOULUKALENTERI, LUUKKU 4

virkatonttu_tonttuovi

 

Maanantait ovat virkatontulle aina vaikeita. Viikonlopun loppuminen kiukuttaa ja lasten eilen irrottama, takaisin liimattu silmä on vielä kipeä. Voi kun olisi jo joulu! Tonttu päättääkin pysyä tämän päivän visusti tonttuoven takana. Ja muuten te, joilta tonttiovi löytyy: ei pieniä tonttuoven osia alle kolmevuotiaiden kyläilijöiden saataville. Suojelette näin sekä pikkuisten kurkkuja että tonttujen yksityisyyttä. Jotkut tontut tykkäävät muuten kulkea koteihinsa myös katonrajasta

 

VIRKATONTUN JOULUKALENTERI, LUUKKU 3

Virkatontun silmälle meinasi käydä tänään nielaisu. Tonttu oli uuvahtanut joulukoristeidensa sekaan ja Tukesin viranhaltija oli raahannut koristerasian kotiinsa. Kotona viranhaltijan pikkulapset yllättivät virkatontun koisimasta ja silmä irtosi. AUTS! Onneksi se on vielä tallessa, eikä pikkuväen suussa. Tonttu päättikin katsoa loppupäivän nonstop tätä tubettaja Realm of Marian videota lasten joulukotien turvallisuudesta: https://www.youtube.com/watch?v=m1y4F67r860&t=39s

 

VIRKATONTUN JOULUKALENTERI, LUUKKU 2

Tukesin virkatonttu on tuijotellut pikkujouluista lähtien suositun amerikkalaisen virkatontun Kylie Kontun ihastuttavia, tummia kulmia. Kylie Kontun katse on niin vangitseva, että virkatonttu haluaisi itselleen samanlaiset kulmat! Kulmien microblading-käsittely tekisi haaveista totta. Tukeslaisten neuvo virkatontulle on: mieti vielä kerran asia läpi. Microblading tehdään väriaineilla, joiden koostumuksesta ei tatuointivärien tavoin ole tarkkaa tietoa. Väriaineita ei luokitella kosmetiikaksi, eli ne saattavat sisältää sellaisiakin aineita, jotka ovat kosmetiikassa herkistävyytensä takia jo kielletty. Käsittelyssä väriä viilletään ihon pinnalle veitsellä, jossa on monta pientä terää. Haluaako virkatonttu varmasti altistua kemikaaleille tällä tavoin?

Hyviäkin uutisia microbladingiin liittyen on: Euroopan kemikaalivirasto Echa ehdotti tänä syksynä, että sekä kestopigmentointi- että tatuointiväreissä kielletään jatkossa samat aineet kuin kosmetiikassa. Kiellettäväksi ehdotettavat aineet ovat herkistäviä, ihoärsytyksiä ja tulehduksia aiheuttavia, syöpävaarallisia, perimään vaikuttavia ja lisääntymisterveydelle haitalliseksi luokiteltuja aineita. Jos Echan ehdotus hyväksytään, aineet voivat tulla kielletyiksi 2020. Jos päätät ottaa microblading-kulmat tänä joulusesonkina, muistathan kysyä kulmien tekijältä, mitä väriaineet sisältävät?

 

VIRKATONTUN JOULUKALENTERI, LUUKKU 1

Hyvää joulukuun ensimmäistä! Virkatontulla taisi olla eilen railakkaat pikkujoulut, yllätimme hänet pitsalaatikosta aamulla. Kuulemma oli jutellut jonkun Maken kanssa, joka oli käräyttänyt ranskalaiset kerran jatkoilla uuniin aika pahasti. Tämän takia oli sitten tullut kotiin kebabin kautta. Oikein! Älkää kokkailko kännissä, käykää grillillä! Lisää Makesta:  http://paloturvallisuusviikko.fi/tarinat/make/

 

Mikä virkatontun joulukalenteri?

Ihanaa, olemme jo kuulleet kevyen rummuttavia tontun askelia Tukesin kokolattiamatoilta! Pieni pinkki tonttuovikin on ilmestynyt viraston nurkkaan. Huomisesta lähtien pääset seuraamaan virkatonttumme turvallisia joulupuuhia somekanavissamme. Luvassa on upeita juttuja! Voit osallistua tontun jouluvirkailuihin kommentoimalla virkatontun päivityksiä.