48.

Älä huku – käytä pelastusliivejä!

Millaiset ovat hyvät pelastusliivit? Miten ne puetaan oikein ja miten niitä huolletaan? Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto on tehnyt aiheesta hienoja opetusvideoita.

Ole sinäkin hengenpelastaja– käytä pelastusliiviä aina vesillä liikkuessasi!

Näin valitset oikeat pelastusliivit

Pelastusliivit tulee aina valita käyttötarkoituksen mukaan ja niitä tulee sovittaa ennen ostopäätöstä. Vain oikean kokoiset ja oikein päälle puetut pelastusliivit pelastavat.

Näin huollat pelastusliivit oikein

Vain ehjät pelastusliivit pelastavat. Pelastusliivit tulee puhdistaa ja huoltaa säännöllisesti.

Lähde: Viisaasti vesillä -sivusto

Kampanjan Facebook-sivut

Tukesin tiedote: Vain päälle puettu pelastusliivi pelastaa

 

Toim. Paula Kuusio


Kommentit:

  1. Kannattaa myös kokeilla kelluntavarusteita vedessä etukäteen, jotta tietäisi millaista sen kanssa on olla aallokkoisessa vedessä ja mahdollisesti yrittää uida. Erityisesti tämä on suositeltavaa paukkuliivien kohdalla, koska sen ominaisuuksia täytettynä ei näe päällepäin.

    Oma kokemukseni on, että erään paukkuliivimallin täydet ilmakammiot muodostivat vettä keräävän kaukalon juuri suun eteen, jolloin vähänkin isommassa aallokossa voi joutua vaikeuksiin yrittäessään hengittää. Pitäisi osata laskea ilmaa pois juuri sopivasti ilmakammioista, jotta paukkuliivien kanssa voisi (edes jotenkin) uida tai kiivetä takaisin vesikulkuneuvoon. Netistä löytää lisää kokemuksia.

    Onnettomuustutkimuskeskuksen suositus vuoden 2010 hukkumistapauksen jälkeen: ”Niin paukku- kuin pelastusliivienkin vyöhihnan tulee olla kireällä ja on suositeltava haarahihnallisia malleja.”

    Vedessä kokeilleessan myös huomaa, kuinka eri varustemalleilla kelluu hyvinkin eri korkeudella veden pinnasta ja aallokossa sillä on merkitystä! 50N-luokassa on erilaisia kelluttavuuksia eri kelluntaliiveillä.
    https://www.trafi.fi/veneily/veneilyturvallisuus/pelastusliivit/kelluntavarusteryhmat

Comments are closed.