74.

Sinä voit olla vastuussa tavarataivaasta ostetusta painajaisesta

Tavarataivas on auki – kuka tahansa voi ostaa mitä tahansa, mistä päin maailmaa tahansa, mihin aikaan tahansa, usein edullisesti ja vielä omaan postilaatikkoon tai lähikauppaan toimitettuna. Kuulostaa taivaalliselta, mutta joskus taivaallinen voikin muuttua painajaismaiseksi. Mihin ottaa yhteyttä, jos tuote onkin jotain muuta kuin tilausta tehtäessä on ajateltu? Entä jos tuotteessa onkin sellaisia puutteita, jotka aiheuttavat vaaraa. En ajatellut ryhtyväni maahantuojaksi, apua!

EU:ssa myytäville tuotteille on turvallisuusvaatimuksia, joiden mukaan kaikkia netissä myytäviä tuotteita ei suinkaan ole tehty. EU:n alueelle myytävien tuotteiden valmistajan, maahantuojan tai myyjän vastuulla on huolehtia, että tuote täyttää turvallisuusvaatimukset ennen sen myyntiä. Valmistaja myös laittaa tuotteeseen CE-merkinnän osoittaakseen tämän ja tekee käyttöohjeet turvalliseen käyttöön. Tämä koskee myös sellaisia verkkokauppoja, jotka tarjoavat tuotteitaan EU:n alueelle. Jos verkkosivu on esimerkiksi suomeksi, Tukesissa ajattelemme, että sen on silloin myös suunnattu suomalaisille ostajille. Sivustolla tarjottavien tuotteiden on oltava silloin Suomessa voimassa olevien vaatimusten mukaisia. Turvallisen tuotteen tai turvallisuusvastuun osalta on siis eri asia ostaa tuote Suomen tai muualla EU:n alueella toimivasta verkkokaupasta kuin esimerkiksi suoraan Kiinasta.

Yllätyksenä voi tulla, että viranomaiset eivät tarkasta mitään tuotteita ennakkoon, vaan vasta pistokokeenomaisesti siinä vaiheessa, kun tuote on myynnissä. Suomessa tuotteiden turvallisuutta käydään valvomassa kivijalkakaupoissa ja suomenkielisillä verkkosivustoilla. Epäilyttävän näköisiä tuotteita poimitaan mukaan ja lähetetään testattavaksi testauslaboratorioon. EU:n ulkopuolella toimiviin verkkokauppoihin viranomaisen pitkä kynsi ei ylety lainkaan. Kuluttaja, joka ostaa epäkelvon tai vaarallisen tuotteen EU:n ulkopuolella toimivasta verkkokaupasta, voi jäädä yksin ongelmia selvittämään.

Tukesissa valvomme lelujen, sähkötuotteiden sekä muiden kuluttajatuotteiden turvallisuutta Suomessa. Suomalaisina viranomaisina painimme paljon myös verkkokauppaan liittyvien kysymysten kanssa.  Aina tuotteiden turvallisuudesta vastuussa olevaa verkkokauppatoimijaa ei tavoiteta, suomenkielinenkin verkkokauppa voi sijaita jossain kaukana Suomesta tai EU:sta tai tuotteita ei toimiteta, kun huomataan viranomaisen olevan ostoksilla. Kuluttajan oma vastuu tuoteturvallisuuden varmistamisesta korostuu, kun tuotteita ostetaan esimerkiksi suoraan Kiinasta. Jos ostat suoraan Kiinasta ja myyt tuotteen eteenpäin omalla nettisivullasi tai Facebook-ryhmässä, oletkin tuotteen maahantuoja. Silloin sinä vastaat siitä, että tuote täyttää EU:ssa voimassa olevat vaatimukset. Oletko valmis vastuunkantoon?

Tavarataivaassa surffaillessa kannattaa olla tarkkana, vaikka se on helppoa ja kivaa.

 

 Kerttula_TuiriTeksti: Tuiri Kerttula

Kirjoittaja on Tukesin Tuotteet-yksikön johtaja. Kerttulan alaisuudessa valvotaan suomalaisista kodeista löytyviä tavaroita leluista valaisimiin ja kaasugrilleistä saunan kiukaisiin.


Kommentit:

 1. Kiinan tavarataivaan nyssykät

  Onko tutkittu, mistä koostuu Kiinan tavaroiden päällykset, mitä ne muovit sisältävät? Voivatko ne aiheuttaa allergisia reaktioita herkille? Silmäoireita, ihottumaa, muuta? Onko niitä paljon käsittelevien syytä käyttää suojakäsineitä? Onko muuta, mitä olisi hyvä huomioida?

  1. Hei Anneli, ja kiitos yhteydenotosta! Valmistaja ja maahantuoja ovat vastuussa siitä, että tuote on turvallinen. Kuluttajaturvallisuuslain mukaan tuote ei saa aiheuttaa vaaraa käyttäjälleen. EU:ssa vaarallisimpien kemikaalien käyttöä rajoitetaan Reach-asetuksella. Lapsille suunnatuilla tuotteilla on tiukempia vaatimuksia kemikaalien suhteen kuin aikuisille suunnatuilla kulutustavaroilla. Viranomaiset eivät tutki kaikkia Suomeen myyntiin tulevia tuotteita, vaan vastuu tosiaan on valmistaja-maahantuoja-jakelija-ketjulla. Tämä koskee myös Kiinasta tulevaa tavaraa. Me Tukesissa otamme tuotteita testeihin Suomen markkinoilta pistokokein. Tulli tekee rajavalvontana samaa EU:n ulkopuolelta tuleville tuotteille. Esimerkiksi lelujen kemikaalipitoisuuksia testaamme syksyisin vuosittain.

   EU:ssa lainsäädäntö rajoittaa myös tuotteen pakkauksien raskasmetallipitoisuuksia. Pakkauksista ja pakkausjätteistä annetun direktiivin mukaan kadmiumin, lyijyn, elohopean ja kuudenarvoisen kromi suurin sallittu yhteispitoisuus on 100 ppm. Lisäksi EU:n kemikaalilainsäädäntö rajoittaa tietyistä muovimateriaaleista valmistettujen esineiden kadmiumpitoisuuden alle 0,01 painoprosenttiin. Tämä rajoitus koskee siis myös pakkauksia. Pakkausten raskasmetallipitoisuuksia valvotaan tuotteista pistokoemaisesti. Jos käsittelet paljon paketteja, suojakäsineet voivat suojata mahdolliselta herkistymiseltä. Jos taas käsittelet paketteja työksesi, Työterveyslaitokselta saat ohjeita kemikaalialtistumisen vähentämiseen: https://www.ttl.fi/palvelu/kemikaalit-kaasut-polyt-tyopaikalla/

   Tiesitkö muuten, että sinulla aina on mahdollisuus kysyä tuotteen sisältämistä huolta aiheuttavista aineista tuotteen myyjältä, jos ostamasi tuote on hankittu EU:n alueelta. Täältä löydät ohjeita: http://www.tukes.fi/fi/Kuluttajille/Kemikaalit-aineryhmittain/Kuluttajan-oikeus-saada-tietoa/

KOMMENTOI

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*