93.

Pelottelemmeko suomalaisia ostamaan kalliita tuotteita, kun ulkomaiden verkkokaupoista saisi halvemmalla?

”Olen käyttänyt kiinameikkejä monta kertaa, eikä naama vieläkään ole syöpynyt. Suomalaisia pelotellaan ostamaan kalliita tuotteita Suomesta näillä jutuilla, vaikka todellisuudessa Suomessa myydään ihan samoja meikkejä, mitä kiinakaupoistakin saa. Samalla tavalla ne Suomessa myytävätkin laturit posahtelevat. Kyllähän latureita jää kiinni Tukesin valvonnassakin koko ajan. Takaisinvetoilmoituksia näkee lehdissä.” Muun muassa tällä tavalla EU:n ulkopuolisia verkkokauppoja ahkerasti käyttävät perustelevat valintojaan. Katso alta, mitä me tuoteturvallisuudesta vastaavat viranomaiset haluamme kaikkien verkko-ostoksia tekevien tietävän.

Kun muutamalla eurolla voi ostaa mitä mieleen juolahtaa, kuka tahansa voi olla oman elämänsä Kim Kardashian. Ulkomaisten verkkokauppojen tavarataivas on kenen tahansa saatavilla. Miksi siis ostaa enää mitään kalliista Suomesta, kun jostakin muualta sen voi saada paljon halvemmalla?

 

Kun tilaat EU:n ulkopuolelta, tiedosta nämä asiat:

 

verkkokauppa_turvallisuusvaatimukset_610

 

kuluttajan_vastuu_610

 

ytj_610

Anna tuotteen kertoa, miten sitä on turvallista käyttää

Luethan käyttöohjeet? Niiden läpikäynti on ainoa tapa, jolla ostamasi tuote voi jutella kanssasi. Suomessa myytävistä tuotteista käyttöohjeet pitää löytyä suomeksi ja ruotsiksi. CE-merkinnällä valmistaja vakuuttaa, että tuote täyttää kaikki EU:n tuotteelle asettamat vaatimukset.

 

ce_merkki_610

 

ala_saasta_turvallisuudesta_610

Sähkölaitteet

”Samalla tavalla ne Suomessa myytävätkin laturit posahtelevat. Kyllähän näitä jää kiinni Tukesin valvonnassakin koko ajan. Takaisinvetoilmoituksia näkee lehdissä.”

Kyllä, myös Suomesta ostettu laturi saattaa ”posahtaa”. Suomessa ja muualla EU:n alueella myyjä on kuitenkin vastuussa tuotteen turvallisuudesta. Laturin takana on usein laaja toimitusketju valmistajasta maahantuojaan lopulta myyjään, joilla kaikilla on oma roolinsa tuotteen turvallisuuden varmistamisessa. Kun ostat tuotteen itse suoraan Kiinasta, muuta vastuutahoa ei Suomesta löydy kuin tuotteen ostaja, eli sinä.  Meidän viranomaisten rooli on valita pistokokein tuotteita turvallisuustesteihin. Sähkölaitteiden valvontaa tekevät ammattilaisemme pystyvät usein näkemään tuotteesta jo päälle päin, että kyseinen tuote ei välttämättä täytä turvallisuusvaatimuksia. Epäily nousee usein jo siitä, että tuotteen turvallisuuden osoittavat dokumentit ovat puutteelliset. Meille voi myös aina tehdä ilmoituksen vaarallisesta tuotteesta.

 

 

sahkolaitteet_verkkokauppa_610

Kosmetiikka

kosmetiikka_610

”Olen käyttänyt kiinameikkejä monta kertaa, eikä naama ole vieläkään syöpynyt.”

On täysin mahdollista, että joku pystyy käyttämään sellaistakin kosmetiikkaa ongelmitta vuosia, joka sisältää EU-alueella kiellettyjä ainesosia. Allergiset reaktiot ja kemikaalien aiheuttamat haittavaikutukset ovat yksilöllisiä. Kemialliset yhdisteet eivät kuitenkaan joudu EU:ssa myytävässä kosmetiikassa kielletyiksi turhaan. Jotta näin käy, aineelle tehdään perusteellinen riskinarviointi.  Esimerkiksi jos ainesosa todetaan syöpävaaralliseksi, sukusolujen perimää vaurioittavaksi tai lisääntymiselle vaaralliseksi, se voidaan kieltää meillä myytävässä kosmetiikassa. Ostamalla kosmetiikkaa itse esimerkiksi EU:n ulkopuolelta, kuluttaja ottaa samalla tietoisen riskin siitä, ettei kosmetiikan turvallisuutta ole varmistettu.

 

”Suomalaisia pelotellaan ostamaan kalliita tuotteita Suomesta näillä jutuilla, vaikka todellisuudessa Suomessa myydään ihan samoja meikkejä, mitä kiinakaupoistakin saa.”

On totta, että moni Suomessa myytävä tuote on valmistettu Euroopan ulkopuolella. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö valmistaja olisi tietoinen ja noudattaisi niitä rajoituksia, joita EU kosmetiikalle asettaa. Tätä varmistamassa on tuotteen myyjä ja maahantuoja. Jos taas päätät myydä EU:n ulkopuolelta ostamaasi kosmetiikkaa eteenpäin, sinä olet vastuussa siitä, että tuote ei sisällä EU:ssa kiellettyjä aineita.

 

kosmetiikan pakkausmerkinnat_610

 

Sisältö: Tukesin asiantuntijat

Toteutus: Heta Kylmämaa

 


Kommentit:

  1. Erinomainen tiivistelmä. Varsinkin tuo, että mikäli myyt jostain wherever hankkimaasi tuotetta eteenpäin, olet itse vastuussa… kunpa vain idän ihmemaasta tilaavat ymmärtäisivät tuon pienen tärkeän nyanssin.

    1. Kiitos palautteesta! Olemme huomanneet saman, että usein näitä tuotteita saattaa päätyä kirpputoripöydille ilman sen kummempaa ajattelua. T. Heta / Viestintä

  2. Kaveri antoi minulle made in cina kännykkälaturin ja kun laitteen panee siihen ei tahdo rueta lataamaan ,mutta kun taivuttaa liitintä vähän homma toimii mutta jos pikkuisenkin nykäiset lataus kaskeytyy.Poistin laturin käytöstä kun pärjään yhdelläkin ei tarvitse töissä olla toista. järjestelykysymys. suomalaisten kateus se tekee tuon ulkomailta ostamisen niin yleiseksi. (kukaan ei välitä siitäkään mitään että esim .i— saa viedä täältä keräämänsä voitot puhtaana käteen veroparatiisiin. (minä välitän-kaikki tuollaiset ketjut kierrän kaukaa.

    1. Hei, varmasti oli järkevää ottaa laturi pois käytöstä. Kerroitko kaverillesi, joka oli laturin Kiinasta tilannut, ettei se toiminut kunnolla? t. Heta / Viestintä

  3. Mikä ihmeen kampanja tämä on? Älytön vertaus: kalliit suomalaiset tuotteet vrs kiinalainen kiva. Eihän laatukaan ole mitenkään vertailukelpoinen eikä mikään muukaan.

    1. Hei, Tämän jutun tavoitteena on saada ihmiset tunnistamaan, että EU:n ulkopuolelta tilaamiseen liittyy eri tavalla riskejä kuin esimerkiksi suomalaisten verkkokaupoista ostamiseen. Jutussa esitetyt väittämät ovat esillä nettikeskusteluissa, jotka liittyvät EU:n ulkopuolisista verkkokaupoista tilaamiseen, siksi niitä on käytetty tässä jutussa. Ja olet oikeassa, vertaus on älytön, juuri siksi halusimme siihen vastata. Useinhan esimerkiksi Aasiasta houkuttelevat tilaamaan juuri hinnat. Toki meitä suomalaisia kuluttajia on moneen lähtöön, osalle hintojen sijaan tärkeää ovat mm. tuotteen laatu ja valmistusolosuhteet. Meille Tukesissa tärkeää on, että tuote täyttää siltä vaaditut turvallisuuskriteerit. T. Heta / Viestintä

KOMMENTOI

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*